zaterdag 17 juli 2010

De relatie tussen goud en deflatie

Veel goudliefhebbers zeggen goud een goude berscherming biedt tegen deflatie omdat goud een goede belegging was tijdens de Grote Depressie. In deze beruchte periode was de prijs van goud echter gefixeerd, dus het ging niet omhoog of omlaag ten opzichte van dollar zoals dat nu gebeurd.

Goud was een oase van rust omdat de prijs wettelijk gekoppeld was aan de dollar. Terwijl alles in prijs daalde gedurende de periode van deflatie, bleef goud dus gelijk in waarde. De ultieme vluchthaven dus.

Het argument dat wordt gebruikt voor een deflatie-goud-relatie is dat goud in waarde zou zijn gestegen als het in die periode niet was gekoppeld aan de dollar. De crash van de prijzen voor alle andere zaken suggerert echter dat in een vrije markt ook goud zou zijn gedaald.

Goud zou zijn gedaald, echter van een hoger niveau, gezien de inflatie van 1914 tot 1929 na de oprichting van de Fed. Dus goud werd meer waard in dollars dan in 1913, wat de reden is dat het uit de VS begon weg te stromen.

In 1934 erkende de regering van de VS de nieuwe realiteit en verhoogde de vaste prijs van goud. Sinds 1970 verkeren de markten in dezelfde situatie als in 1914 tot 1930, maar dan in het groot. Er is nog een verschil, namelijk dat goud nu (redelijk) vrij kan bewegen. Hierdoor kunnen we duidelijk de inflatie zien die het gevolg is van de steeds verder toegenomen geld creatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten