woensdag 21 juli 2010

Gaat de goudprijs dalen? (deel 1)

Hoewel ik verwacht dat de goudprijs op termijn gaat stijgen, vraag ik mij af of we eerst nog een dip in de prijs van goud krijgen. Hiervoor zijn twee redenen te geven:

De eerste is dat de economie nog steeds te maken heeft met deflatie. Het gevaar is dat de spiraal niet langer omhoog gaat (inflatie) maar omlaag…(deflatie). Het stopt pas wanneer de lucht er weer uit is en je krijgt het niet zo maar weer omhoog…mensen willen/kunnen niet meer lenen. Kijk maar eens naar de huizenmarkt.

In het afgelopen kwartaal werden 2% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl 2009 in makelaarskringen al bekendstaat als rampjaar. Volgens de NVM is er een categorie 'dromers', die een te hoge vraagprijs blijft hanteren. Van deze groep heeft 34% zijn woning nu al een jaar of meer op de markt staan. Als ze al verkopen, blijkt dat meerdere prijscorrecties nodig zijn. Gemiddeld wordt de woning 17,3% onder de oorspronkelijke vraagprijs verkocht.

Een andere groep verkopers ziet geen heil in de huidige markt en heeft besloten zijn woning voor kortere of langere tijd van de markt te halen. In het afgelopen jaar hebben meer dan 41.000 huishoudens deze keuze gemaakt. De NVM voorspelde aan het begin van 2010 een toename van het aantal transacties met 15%, hetgeen neerkomt op zo’n 140.000 transacties. “Dat aantal wordt bij lange na niet gehaald” zo concludeert de NVM: “Wij zijn bang dat […] we uiteindelijk niet meer verkopen realiseren dan in het dramatische jaar 2009.

Dat betekent rond de 125.000 transacties. Prijscorrecties voor individuele woningen zullen zeker ook nog plaatsvinden aangezien nog veel woningen boven de huidige marktwaarde zijn geprijsd.” Op dit moment staan op Jaap.nl 249.933 huizen te koop. Er van uitgaande dat er geen nieuwe woningen bij komen en dat de 41.000 woningen die uit de verkoop zijn gehaald, niet terugkomen, dan duurt het circa 2 jaar voordat de huidige voorraad is verkocht.

De grote vraag is natuurlijk tegen welke prijs dat dan gaat plaats vinden. En natuurlijk of de onvermijdelijke prijsdaling wordt meegenomen bij de stresstest van de Europese banken die deze woningen hebben gefinancierd. De woningmarkt in de VS staat er overigens niet veel beter voor...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten