dinsdag 27 juli 2010

Zomerdip bij de goudprijs

Zoals gisteren beschreven, zien we de traditionele zomerdip bij de goudprijs. De vraag is of het nu interessant is om te beleggen in goud, te luisteren naar de vele redenen die worden genoemd om dat juist niet te doen.

De daling van de afgelopen periode wordt aangegrepen door velen om hun argumenten nog maar eens te herhalen:

Goud produceert niets,
Goud verdient niets (het kost zelfs geld om op te slaan),
Goudbeleggers kunnen niet rekenen op een dividend of rente.

Dat laatste is overigens inmiddels achterhaald. Vietnamese banken bieden momenteel een rente van 4,5% op goud dat bij de bank is gedeponeerd. Overigens op een dollarrekening krijgt men slecht 1,5% rente.

Goud zou ook geen veilige haven bieden voor beleggers omdat goud ook kan dalen in tijden van onzekerheid. Ten tijde van deflatie is dat zeker zo, maar als door deleveraging alles minder waard wordt, is je geld nergens veilig. Behalve als cash. De vraag daarbij is dan alleen of de munteenheid die crisis gaat overleven.

Goud zou ook geen goede bescherming tegen inflatie bieden zo wordt beweerd. Het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen en had indertijd een waarde van 10 gulden (€ 4,54). Een gouden tientje vertegenwoordigt nu een waarde van circa € 191. De goudprijs is in de afgelopen 77 jaar dus gemiddeld 5% per jaar gestegen, aanzienlijk meer dan een spaarrekening dus.

Als die 4,54 op spaarrekening was gezet tegen 4% rente, dan was dit na 77 jaar 93 euro geworden. Wanneer de gouden munt dus in een oude sok was gedaan, was dit twee keer zoveel waard dus. Met andere woorden, de spaarrekening biedt geen bescherming tegen inflatie.

De prijs van het edelmetaal ondergaat momenteel een zomerdipje. De prijs van goud daalde van een top van 1256,50 dollar/ounce tot 1181 dollar/ounce. Al bij al een beperkte daling, maar kennelijk voldoende voor de tegenstanders van goud om hun redenen te herhalen.

1 opmerking:

  1. Zie ook dit artikel over het verleden van goud, waarbij de ontwikkeling in de goudprijs o.a. wordt vergeleken met wereldwijde valuta:
    http://www.thesilvermountain.nl/blog/1270/beleggen-in-goud/waarom-fysiek-goud-beter-presteert-dan-aandelen-in-goud.html

    BeantwoordenVerwijderen