dinsdag 31 augustus 2010

Beleggen in goud, ongeacht de economie

Beleggers kopen zoveel edelmetaal dat de kluizen van Zwitserland tweemaal gevuld kunnen worden, nu meest nauwkeurige voorspellers zeggen dat de langste rally in ten minste negen decennia door gaat, ongeacht wat de economie brengt, zo meldde vandaag Bloomberg.

Analisten verhoogden hun verwachtingen voor 2011 sterker dan voor enig ander edel metaal de afgelopen twee maanden. Data van Bloomberg voorspellen daarmee het tiende jaar dat de goudprijs stijgt. De meest gekochte optie op goud die wordt verhandeld in New York is voor $ 1.500 per ounce in december, 18 procent meer dan het record van $ 1266,50 dat werd bereikt op 21 juni.

"Ofwel een snel economisch herstel of verdere zwakke economische prestaties brengen nieuwe kopers naar de markt", zegt Eugen Weinberg, analist bij Commerzbank AG in Frankfurt, de meest accurate voorspeller in het eerste kwartaal. Hij verwacht dat goud volgend jaar circa 1400 dollar per ounce kost. "Een sterkere economie zou leiden tot meer vraag naar sieraden. Als de economie zwak blijft of erger, dan zullen beleggers op zoek gaan naar een veilige haven."

Een van de grootste kopers is Soros Fund Management LLC, dat ongeveer $ 25 miljard beheert. George Soros, die 1 miljard dollar verdiende aan de daling van het pond in 1992, beschreef goud als "de ultieme zeepbel" op het World Economic Forum in januari in Davos, Zwitserland. Kopen bij de start van een zeepbel is "rationeel", zei hij.
Soros Fund Management verkocht 341.250 aandelen SPDR Gold Trust, in het tweede kwartaal. Er resteert dan nog steeds 5,24 miljoen aandelen, bijna 16 ton aan goud. Soros weigerde commentaar te geven.

Goud kan richting 1500 dollars volgend jaar, 21 procent meer dan de 1235 dollars die om 9 uur in Londen werd betaald, volgens de mediaan van een onderzoek van Bloomberg onder 29 analisten, handelaren en investeerders. Dan Brebner, analist bij Deutsche Bank in Londen en de meest accurate voorspeller tot nu toe dit jaar, zegt dat goud kan oplopen tot 1550 dollar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten