dinsdag 7 september 2010

Goud start een vicieuze cirkel

Egon von Gruyère, oprichter en managing partner van de Matterhorn Asset Management in Zürich schrijft in zijn nieuwe commentaar met als titel "Goud start een vicieuze cirkel" dat $ 6.000, $ 7.000 en $ 10.000 realistische richtprijzen zijn voor goud. Von Gruyère schrijft onder meer:

"Goud en goudwinningaandelen bepaalden tussen 1921 en 1981 gemiddeld ongeveer 25% van de wereldwijde financiële activa. Vandaag maken goud en mijnaandelen slechts 0,9% uit van de wereldwijde financiële activa. Als goud en mijnaandelen opnieuw 25% van de financiële activa zouden uitmaken, dan zou goud naar ruim $ 31.000 stijgen."

Hoe wild dat ook mag lijken, men zou ook kunnen stellen dat Von Gruyère juist conservatief is. Voor de periode 1921 tot 1981 waren goudinvesteringen inderdaad goudbeleggingen, echte metalen. Sindsdien bestaat veel, zo niet het meeste, in goud afgeleid derivaten, louter papieren vorderingen op metaal, dat voorheen niet eens heeft bestaan.

Wat zou de goudprijs doen als beleggers ineens tot de ontdekking kwamen dat de levering van goud slechts denkbeeldig was, een door de overheid geïnspireerd zwendel die Bernie Madoff en Charles Ponzi tot grote filantropen maakt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten