dinsdag 19 oktober 2010

Goud blaast wat stoom af

Goud blaast wat stoom af, na het vrijwel dagelijks aanscherpen van het record. Velen zeggen “hoe hoger je gaat, des te harder is de val.” George Soros, de 79-jarige miljardair, noemt de rally van goud “de ultieme bubbel”. Hij heeft zelf geholpen de goudprijzen op te drijven door de verdubbeling van zijn positie in goud. Soros zegt dat wanneer de rente laag is, de omstandigheden ideaal zijn voor bubbels om te ontwikkelen.

Waar gaat het gele metaal naar toe en kunnen beleggers nog steeds investeren in goud? Jeffrey Nichols van American Precious Metals Advisors zegt: "Ik denk dat het niet lang duurt voor goud 1500 dollar per ounce noteert." Philip Klapwijk, de voorzitter van GFMS meldt: “De metalen maakte de reputatie als een veilige haven in moeilijke tijden waar. Kijk maar naar de explosie in de belangstelling als gevolg van de soevereine schuldencrisis in Europa", zegt Klapwijk.

De huidige ‘bull run’ in goud startte in 2001 en werd gevoed door het centrale bank akkoord over de beperking van goudverkopen. De economische crisis in het Westen, het verlies van vertrouwen in de valuta zoals de dollar, de angsten voor de double-dip, inflatie, et cetera, hebben bijgedragen aan de huidige rally.

De geopolitieke crisis in Iran, Irak en Noord-Korea en de Israëlisch-Palestijnse impasse hebben de goudprijs verder geholpen. Veel van deze factoren dragen nog steeds bij.

Goud lijkt, zelfs bij deze niveaus, interessant door de toegenomen vraag naar beleggingsgoud en voor bijvoorbeeld sieraden in India. Een correctie in de goudprijs om even wat stoom af te blazen, is niet meer dan vanzelfsprekend. Zodra de wereldwijde economische crisis voorbij is, kan de goudprijs pas weer echt tot rust komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten