woensdag 6 oktober 2010

Goud niet zo duur als het lijkt


De Economist toonde een mooie grafiek van de goudprijs over de afgelopen 200 jaar. Gecorrigeerd voor inflatie lijkt er nog geen enkele sprake te zijn van bubbelvorming zoals enkele beleggers dit noemden.

Nu moet je altijd voorzichtig zijn met de meningen van anderen omdat iedereen wel een belang heeft omdat ze bijvoorbeeld goud hebben gekocht en later willen verkopen of nog willen kopen tegen lagere koersen.

Wanneer de goudprijs wordt vergeleken met de jaren 80, dan zien we dat goud nog circa 30% lager staat wanneer rekening wordt gehouden met inflatie. De vraag is natuurlijk altijd met welke inflatie (deflatie) wordt gerekend. De officiele cijfers lijken ook hier beinvloed door de belangen die bijvoorbeeld de overheid heeft.

Toch moeten we vaststellen dat dit jaar de goudprijs in dollars gemeten (let op, dat is dus ook weer groot verschil ten opzichte van de goudprijs in euro's) dan een mooie rendement voor beleggers heeft opgeleverd van ruim 30%.

De Economist vraagt zich af of dit nu een mooi moment is om te verkopen. Na de piek in de jaren 80, duikelde de prijs van goud circa 55% in een periode van 2 jaar. Wie het weet mag het zeggen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten