woensdag 3 november 2010

Hong Kong lanceert lokaal goud fonds

Voor Aziaten die nerveus worden van de dreiging van een mondiale valuta oorlog is een nieuw fonds gelanceerd: een op de beurs verhandeld fonds dat edelmetaal in Chinese kluizen opslaat.

De Value Gold ETF, die vandaag debuteerde in Hong Kong, is het eerste fonds waarvan de onderliggende waarden lokaal wordt aangehouden. Het fysieke goud zal op een veilige plaats op de Hong Kong Chek Lap Kok Airport worden bewaard. De beheerder van het fonds is Sensible Asset Management, een joint venture tussen Ping An Insurance Group Co en regionale fondsen-provider Value Partners.

"De reden om te investeren in een product met fysiek goud is dat er geen tegenpartijrisico bestaat," meldde John Wixley van Standard Bank. "Het goud lokaal aanhouden maakt het zeer veilig, dit in tegenstelling tot het hebben van goud in een kluis in Londen."

Van de ongeveer 70 miljoen ounces fysieke edelmetaal dat van exchange-traded funds wereldwijd wordt minder dan 1% van gehouden in Azië.

De geschiedenis leert dat het verstandig kan zijn om goud aan te houden in verschillende rechtsgebieden. De regering Roosevelt verbood bijvoorbeeld privé goudbezit tijdens het hoogtepunt van de Grote Depressie.

Hij voegde eraan toe dat wat goud ETF's onduidelijk kunnen zijn over waar hun onderliggende edelmetaal wordt gehouden, of dat ze het fysieke metaal te verhuren aan externe partijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten