dinsdag 7 december 2010

Beleggers in goud beleven gouden tijden

Analisten en beleggers buitelen over elkaar heen om een verklaring te geven voor de alsmaar stijgende goudprijs. Vandaag noteerde de prijs van goud zelfs even boven $ 1430 per ounce. De ene keer is het de gestegen vraag uit China, die de prijs van zilver het hoogste punt in 30 jaar gestuwd en goud op een record zet. De andere keer de economische onzekerheid. Maar als we kijken naar goud, zilver en bijvoorbeeld koper, dan zien we dat ook de koperprijs naar nieuw record is gegaan. Is sprake van toeval of is misschien meer aan de hand?

Zilver is gestegen tot boven $30 per troy ounce. Maar wat is eigenlijk de dollar nog waard? De Europese schuldencrisis en uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke dat monetaire verruiming steeds verder kan worden uitgebreid, laat beleggers kiezen voor waarden die niet onbeperkt kunnen worden bijgemaakt. Zilver en goud kunnen nu eenmaal niet uit lucht worden gemaakt (zoals de euro en de dollar) en bieden beleggers dan ook bescherming tegen dalende valutakoersen.

Ondanks het feit dat deze grondstoffen niet kunnen worden bijgedrukt, zit ook hier een risico aan dat de prijs wordt gemanipuleerd. We zien dat duidelijk bij de prijs van zilver. Ondanks dat goud en koper op recordniveau staan, zie we dat de zilverprijs hier nog lang niet is. De gebroeders Hunt hadden 30 jaar geleden de markt voor zilver volledig onder controle en dreven de zilverprijs op naar $50 per troy ounce.

Volgens Deutsche Bank is de groeiende vraag vanuit China een belangrijke oorzaak van de hogere zilverprijs. China importeerde tot en met oktober reeds 2961 ton zilver. In 2009 was dat 615 ton in dezelfde periode. China betaalt deze berg met de stapels dollarbiljetten die ze hebben verdiend met de enorme exporten naar onder andere de VS. Want wat moet je anders met de dollar als deze ombeperkt wordt bijgedrukt? Omzetten in klinkende munt dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten