dinsdag 14 december 2010

Goud blijft interessante belegging

King World News interviewde een van de top strategen in de wereld, Robin Griffiths van Cazenove. Op de vraag of goud zal blijven stijgen, meldde Griffiths “Absoluut, zolang het risico bestaat dat fiatgeld teveel wordt bijgedrukt. We weten uit de geschiedenis dat alle fiatgeld uiteindelijk naar nul gaat. Goud is terug op de agenda als het juiste ding om te bezitten. Bovendien, als je kijkt naar de lange termijn bullmarkten, zie je dat ze de neiging hebben om eerst lineair te stijgen en dan richting het einde van de stijging gaan ze exponentieel omhoog."

Robin Griffiths vervolgt: "Tot nu toe goud is gestegen in de afgelopen 10 jaar gestegen van $ 250 tot $ 1.400 en het is nog steeds in het lineaire deel van de curve. Maar tegen de tijd dat goud exponentieel gaat stijgen, gaat het om honderden procenten hoger dan het nu is.

Het tweede dat we leren uit de geschiedenis, is dat meestal edelmetaal als eerste beweegt. Als goud is gestegen om de economische aspecten goudwinning bedrijven zoals Newmont, Barrick, Agnico Eagle, Goldcorp, te veranderen, dan gaan deze bedrijven goed presteren. We hebben nog niet gezien dat deze aandelen uitbreken uit hun bestaande trends. Het laatste stukje van het verhaal is dat iets onuitspreekbaar in een ver stoffig land begint te stijgen en dat is meestal het einde van het spel.

Maar in dit stadium, om een citaat van Winston Churchill te gebruiken, 'Dit is niet het einde, of het begin van het einde, maar het kan het eind van het begin zijn.'

"Op dit moment is goud geen drukke handel. De meeste mensen hebben gehoord van de heer Paulson, en hij heeft veel goud, maar de meeste anderen hedge funds hebben dat niet.

India en China beschouwen zichzelf als eigenaar van te veel reserves in dollars. Ze proberen te diversifiëren. Ze bouwen reële activa op en een reserve aan goud past zeer goed. India & China kunnen een veelvoud van hun reserves in goud aanhouden en nog steeds niet als te ver zijn gegaan worden beschouwd. Dus ik denk dat elk jaar de vraag groter zal zijn dan de winning van het aanbod en wanneer eenmaal sprake is van een manie, de goudprijs hoger zal zijn dan $ 3.000 per ounce tegen de tijd dat de manie de exponentiële fase begint."

Cazenove Capital is een van de oudste financiële ondernemingen in de wereld dat zijn wortels heeft in 1819, en wordt algemeen beschouwd als de bankier van de Britse Koninklijke familie. Robin Griffiths is een van de grote geesten in de financiële sector.

www.kingworldnews.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten