woensdag 22 december 2010

Hoe profiteren van de stijgende goudprijs?

De goudprijs blijft maar stijgen, dat is de conclusie van wie de voorbije jaren de koers van dit edelmetaal van nabij volgt. Voor beleggers meteen het sein om na te kijken op welke manier hij of zij in goud kan investeren.

Er zijn verschillende manieren om rechtstreeks of onrechtstreeks van de stijgende goudprijs te profiteren. We sommen de meest voorkomende op.

Goudstaven
Een investering in fysiek goud is eenvoudig te realiseren en veel particulieren houden het graag bij fysiek goud. Voordeel is het hoge soortelijk gewicht van goud, waardoor een goudbaar van 1 kg slechts een omvang heeft van 10 cm x 5 cm x 0,7 cm.

Je kunt deze goudstaven ook kopen bij gespecialiseerde beurshuizen en valutahandelaren. Nadeel is dat bij de actuele goudprijs, de aankoop van een staaf van een kilo een grote hap uit het budget is van de meeste investeerders.

Maar ook hier zijn perfect oplossingen mogelijk. De meeste banken en beurshuizen verkopen ook kleinere staafjes van 250 gram, 100 gram, 50 gram,... Op deze staven wordt meestal een iets grotere premie aangerekend.

Je goudstaven bewaar je best in een kluis. Dit kan thuis, of in de bank. Op beleggingsgoud dient in principe zowel in Belgiƫ als Nederland geen BTW betaald te worden. Gouden muntenGouden munten zijn interessant voor wie een klein bedrag aan goud wil kopen of verkopen. Naast de Krugerrand en de gouden Louis is de Britse gouden soeverein een interessante beleggingsmunt. Met een zuiverheid van 22 karaat en een gewicht van 7,99 gram bruto is ze iets zwaarder dan haar tegenhangers.

De eerste gouden soevereins zijn te situeren in het begin van de 19de eeuw en ze worden nog altijd jaarlijks uitgegeven. De Britse gouden souverein is dankzij het imperiale verleden van Groot-BrittanniĆ« een munt die internationaal bij beleggers in goud erg gekend en geliefd is. Afgeleide productenVoor ervaren beleggers die de markt kennen en bereid zijn enige risico’s te nemen, zijn er afgeleide producten waarmee kan ingespeeld worden op zowel een stijging als daling van de goudprijs.

Zo bijvoorbeeld warrants die op de beurs van Brussel genoteerd staan, en zogenaamde minifutures of certificaten. Deze afgeleide producten immers een afloopdatum. TrackersDe goudtracker is een beursgenoteerd fonds dat de evolutie van de goudprijs op de voet volgt en hier op inspeelt. Voer voor specialisten dus. Op de beurs van New York staat StreetTRACKS Gold Shares (GLD) genoteerd.

De tracker wordt gesponsord door de World Gold Council, die de belangen van de goudproducenten verdedigt. De koers van de tracker komt overeen met een tiende van de prijs van een ons goud. Tegenover de tracker staat fysiek goud dat in een kluis in Londen wordt bijgehouden. Het fonds is dus verplicht om voldoende goudvoorraad aan te houden. BullionvaultEr bestaat een goedkopere manier dan trackers namelijk fysiek goud kopen via Bullionvault. Dit is een Britse firma die particulieren toelaat om gebruiksvriendelijk en goedkoop goud aan te kopen dat zij fysiek voor je bewaren. Het handige aan deze service is dat je erg gemakkelijk het goud online kan traden. Regelmatige audits garanderen je dat je goud ook echt in hun kluizen ligt.

Over de Auteur
Bert Thijs is een medewerker van gold-50.be, een juweliers zaak te Antwerpen die zich zowel richt op inkoop als verkoop van juwelen, sieraden en goud naar particulieren en proffesionals toe aan steeds de beste goudprijs van de dag.

Artikel Bron: http://www.WebsiteArtikelen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten