maandag 14 februari 2011

Goud in de ban voor beleggers

Dat De Nederlandsche Bank en de AFM een hekel aan goud hebben, wisten we natuurlijk al. Het feit dat pensioenfondsen nu wordt verboden om te beleggen in goud is echter nieuw. De reden die er voor wordt aangedragen is echter onjuist, zodat de rechtbank door DNB lijkt te zijn misleid.

Vorig jaar lazen we op de website van de AFM een waarschuwing dat beleggen in goud “verschillende risico’s” kent. Een opmerkelijke waarschuwing, waarover dan ook veel werd geschreven. Vooral de opmerking “In economisch betere tijden gaat het vaak minder goed met de goudkoers” is opmerkelijk, zeker als we de maandgrafiek van goud er bij pakken. Is er dan vanaf het jaar 2000 volgens de AFM dan voortdurend sprake van economisch mindere tijden? De koers van goud is immers van circa $ 250 naar $ 1400 opgelopen.


Een andere opmerking die was te horen, was dat de AFM (terecht of niet) wel waarschuwt voor goud, maar niet voor bijvoorbeeld de frauduleuze hypotheekproducten uit Amerika, woekerpolissen, DSB, Icesavespaarrekening, Piramide constructies zoals van Bernie Madoff, de oplichtingpraktijken van Bordeaux Advisory (wijn), TRE Investments (vastgoed) Easy Life en Quality Investments (life settlements), Palm Invest (Dubai), GoodWood (teak hout), diverse scheepvaart cv’s, et cetera. Dezelfde vraag kun je natuurlijk stellen aan DNB.

DNB gaat echter nog een stap verder dan de AFM. Het Pensioenfonds Glasfabrieken moet zijn posities in goud binnen 2 maanden verkopen. DNB heeft daarvoor zelfs de zware maatregel van de 'aanwijzing' uit de kast getrokken. DNB vindt het beleggen in goud veel te riskant. DNB verkocht overigens jaren geleden op een koers van $ 300 per ounce duizenden kilo’s aan goudbaren. De vraag dient dan ook te worden gesteld of DNB zich hiermee niet diskwalificeert.

De voorzieningenrechter wijst het beroep van het fonds af om de ‘aanwijzing’ op te schorten. Volgens de uitspraak is de grote volatiliteit van goud de reden dat het pensioenfonds te grote risico’s zou lopen. De volatiliteit (de beweeglijkheid) van goud ten opzichte van andere grondstoffen is echter zeer gering, zoals te zien is onderstaande grafiek:Goud (de gele kolom in de grafiek) toont dat de beweeglijkheid ten opzichte van andere grondstoffen niet bijzonder groot is. Ja maar…misschien bedoelde DNB dan misschien ten opzichte van aandelen?Ook in vergelijking met de wereldindices kan niet worden geconcludeerd dat goud beweeglijker is. Sterker nog, het is juist minder beweeglijk. Alleen Amerikaanse staatsobligaties kennen een lagere volatiliteit, maar het rendement is daarbij ook veel lager. En ik zou, gezien de hoge staatsschuld van Amerika, zeker niet durven zeggen dat aan Amerikaanse staatsobligaties geen risico kleeft.

De weblog www.thesilvermountain.nl trekt daarom de conclusie:

1. De Nederlandsche Bank liegt. Zij moet deze gegevens immers kennen. Moedwillig legt men de rechtbank verkeerde gegevens voor.
2. Er is sprake van rechterlijke dwaling.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column.

6 opmerkingen:

 1. Ja dit is typisch weer een beslissing van een overheid die het financiele slavenspel ondersteund. Als je jezelf wilt indekken tegen hetgeen wat eraan staat te komen dan mag het weer niet. Men vind altijd wel een excuus. Het valt mij nog mee dat ze dat Goud niet per direct in beslag nemen... Ik noem het machtswellustelingen die op deze manier de boel willen dirigeren. Of die lieden bij DNB zijn zo naïef als het maar zijn kan of de kennis is daar niet aanwezig of men is die kennis gewoon vergeten toe te passen. Heeft niets met risico te maken. Het is een feit dat je je gewoon moet indekken met fysiek Goud of Zilver, als je tenminste je verstand gebruikt. Ik denk dat DNB niet liegt maar zich gewoon moedwillig naief opsteld. Wat natuurlijk nog erger is maar niet bewezen kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De DNB is een belangenorganisatie voor de banken en de overheid en heeft dus een hekel aan alles dat aangeeft dat hun beleid en bestuur fout is en met name goud doet dat. De AFM is een nog onduidelijker organisatie die alleen bepaalde politieke belangen behartigd en zeker niet die van de oppassende burger misschien wel van de consument die maximaal wil consumeren ten koste van anderen.
  De leiding maar nog belangrijker het management van deze organisaties zijn zeker niet begaan met het doel waarvoor ze opgericht zijn dat is in 2007 / 2008 gebleken, anders zouden met name de grote accountantburaus en in mindere mate de verzekeringsbedrijven, pensioenorganisaties en banken aangepakt zijn. Maar ja veel DNB / AFM employees komen van of gaan naar deze bedrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Duidelijk stuk. Ik denk dat ik mijn zoontje van zeven nog wel kan laten inzien dat (gedeeltelijk) indekken in fysiek zoals goud veel beter is dan 100% in intrinsiek waardeloos papier. Een legokasteel van goudblokken is nu eenmaal wat meer solide ;)
  Helaas zorgen dit soort rechtelijke uitspraken wel voor het beeld dat goud 'fout' is, en dient blijkbaar het doel om onze illusie in stand te houden, dat je zonder 'echt materiaal'/toegevoegde waarde wat kunt bereiken in de wereld. helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 3. Het risico om in goud te beleggen is groter dan bekend en de DNB weet hiervan.

  De nieuwsbron is dubieus, maar de onderschrijft optie 3.

  http://www.daily.pk/fake-gold-bars-in-bank-of-england-and-fort-knox-14477/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Sander Bolt
  Misschien moet DNB deze video dan eens bekijken:

  http://www.youtube.com/watch?v=rh0Mcagio5Q

  "To ensure the integrity of the gold bars stored for customers GoldMoney uses GE's ultrasound scanning technology. This video shows how a gold bar is tested."

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig goeie actie van DNB! Duidelijker kan de boodschap niet zijn: Goud vormt de meest ernstige bedreiging die er is voor het financiële stelsel. De angst voor goud waart rond bij de heren bankiers en politici. En met steun van de rechterlijke macht. Got Gold?

  BeantwoordenVerwijderen