dinsdag 1 februari 2011

Waarom goud en zilver zo zijn gedaald

De prijzen van zilver en goud hebben in januari een flink pak slaag gekregen. Zijn beleggers niet meer geïnteresseerd in edelmetalen of is er meer aan de hand? Er zijn verschillende verklaringen te vinden.

Een er van is, dat de herweging van de commodity indices jaarlijks plaats vindt in januari. Er zijn uitzonderingen, de Thompson Reuters CRB index is al sinds 2005 niet gewijzigd, maar andere indices worden periodiek aangepast.

Weten de grote banken dit ook? Jazeker! Deze banken, zoals Goldman Sachs, Deutsche bank, Merrill Lynch en UBS stellen namelijk zelf deze index samen en kunnen hier dus optimaal gebruik van maken. En dat hebben ze waarschijnlijk dan ook gedaan, de bankiers kennende. Het aantal openstaande futurecontracten is na de daling fors teruggelopen. De buit is binnen en de positie wordt gesloten.

We hebben zojuist een record terugval gezien in het aantal openstaande contracten. Op 25 januari 2011 viel de COMEX gold open interest met 81.752 contracten naar 498.998. Zilver viel met 5368 contracten terug tot 128.228, eveneens aanzienlijk, maar niets in vergelijking met goud.

De januariserie is geëxpireerd en dat zou dan ook moeten betekenen dat de daling van goud en zilver ten einde zou moeten zijn. Waarom is goud, maar zeker zilver, de afgelopen tijd zo afgestraft? Omdat deze edelmetalen vorig jaar zo hard zijn opgelopen, luidt de gegeven verklaring.

Zilver is vorig jaar harder opgelopen dan goud, dus om een gelijke weging te krijgen, moesten de klanten van de grootbanken grote belangen in zilver afbouwen om de index weer 1 op 1 te volgen. Goldman Sachs Commodity-index wordt jaarlijks herzien en dus kan een stijging in de prijs van bijvoorbeeld zilver (van $ 16,92 naar $ 30,91, dus bijna 100% stijging) een buitensporige invloed hebben. De banken wisten dat en zij hebben hier ongetwijfeld op ingespeeld.

Een andere verklaring die de ronde doet, is dat er 1 partij is geweest die al zeer lang long zat in goud en hier dus erg veel winst had opgebouwd, maar al deze winst zat vast in goud. Een deel van de enorme goudpositie moest worden verkocht, zo werd gefluisterd, met de prijsdruk die dat tot gevolg had.

Een andere reden die wordt gegeven is de technische situatie van goud. Aangezien goud en zilver vorig jaar fors zijn opgelopen, zijn er winstnemingen die er voor zorgen dat de prijzen een (gezonde) correctie doormaken. De correctie van goud stopte aan de onderkant van het stijgende trendkanaal.

Bovenstaande drie verklaringen zouden juist kunnen zijn. Als dat het geval is, dan zou de daling ten einde moeten zijn en zou de stijging van 2010 weer een vervolg moeten krijgen.

Of denkt u dat er een einde is gekomen aan de jarenlange stijging van de edelmetalen en wordt het weer tijd voor aandelen? Ik heb voor de zekerheid een deel van de goudpositie afgebouwd en dit in aandelen belegd. Er resteert echter nog een mooie positie in goud, voor het geval de stijging inderdaad weer wordt vervolgd.

Harm van Wijk

6 opmerkingen:

 1. Fundamenteel is er niets gewijzigd, politici werken er op volle kracht aan om de valuta verder te ondermijnen dus kan de goudprijs alleen maar omhoog gaan. Daarom begrijp de afbouw van het goud niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Omhoog, omlaag. Omhoog, omlaag. Goud heeft net zoals zilver altijd een groot onzeker schommeleffect gehad. Beleggen in aandelen zoals in Shell geeft op lange termijn altijd zijn rendement. Dus, eenvoudigweg niet speculeren op de beurs. Zo simpel is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hier niet alle gegevens van RDS.A bij de hand maar ik had wel de laatste 5 jaren. RDS.A (ADR) was op begin jan 2006 61,5 een jaar later 70,8 en begin 2008 85 daarna ging het bergafwaarts naar 53 toen 60 en nu begin 2011 zijn we nog steeds niet waar het eind 2007 was. Dat gaat dus duidelijk op en neer of niet?
  Goud daarentegen was in 2001 280 en is sindsdien altijd omhoog gegaan als je net als ik bij RDS op 1 januari van elk jaar kijkt . Goud koop je en je hoeft er niet weer naar te kijken of couponnetjes te knippen of te horen dat de oliereserves sterk overdreven waren etc. Goud geeft rust. Je speculeert niet met goud of zilver want dat was al voor de westerse wereld uitgevonden werd "het betaalmiddel" vandaar dat ook bijna alle muntnamen daar van af stammen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het terugvallen van de openstaande contracten lijkt mij een duidelijke indicatie dat de professionele handel zich terugtrekt. Minder vraag zou een dalende koers betekenen. Een goede technische analyse van goud vond ik bij USMarkets
  http://www.usmarkets.nl/columns/157873-methode-om-te-handelen-in-goud.html.
  Dus wachten op het volgende instapmoment?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat u te lang gewacht hebt. Ik denk dat 1320 met de toen nog sterke Euro een goed instap moment was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zoals ik begrijp staat er tegenover elke valuta goud.
  Het bijdrukken van geld betekent automatich een hogere goudprijs in die valuta die wordt bijgedrukt door marktwerking.
  De u.s dallor is sinds 2002 3x verdubbeld in de aantal dollar,s maar de goudprijs is 5x verdubbeld dus Amerika kan voorlopig rustig geld blijven bijprinten.
  Maar vroeg of laat ploft de bom indien de tijd niet snel komt dat de overheid minder dan 0 % te kort komt.
  Een ding is zeker goud kan en wil ik niet eten.

  BeantwoordenVerwijderen