maandag 28 maart 2011

Goudbubbel op barsten?

Volgens Yogi Dewan, oprichter en CEO van Hassium Asset Management staat de goudbubbel op springen en moeten beleggers hun gezond verstand gebruiken. “Renteverhogingen zullen de bubbel uiteen laten spatten. Zodra het herstel doorzet en de rentecyclus verandert, zul je een massa-uitstroom van goud zien richting risicovollere activa.”

"In de jaren ‘90 noteerde goud rond $ 400 dollar per ounce. Het viel terug tot $ 253 in 2001 en wordt nu verhandeld rond $ 1.400 dollar per ounce", vertelde Dewan CNBC.com. Dewan is niet de enige die waarschuwt voor een grote daling van de goudprijs. Op Business Insider lezen we ook een waarschuwing voor een scherpe daling van de goudprijs.

Er is aan de eisen voor een bubbel in goud en zilver voldaan:
1. Explosieve & exponentiële winsten (meer dan 400% winst op goud en meer dan 700% winst op zilver sinds 2002).
2. Het grote publiek doet mee.
3. Iedereen verdient er geld aan.
4. Mensen die niet eerder deelnamen, nemen nu ook deel.
5. Deze-keer-is-anders-het-anders-syndroom (het financiële systeem is kapot, dus...)

Het financiële systeem is stuk, de Fed heeft de controle verloren en islamitische jihadisten of landen in het Midden-Oosten zullen het Westen op de knieën krijgen, zo wordt door velen aangenomen. Deze overtuiging lijkt op de overtuiging dat de huizenmarkt nooit zou gaan dalen. Een waarschuwing is dan ook op zijn plaats als iedereen er hetzelfde over denkt.

De combinatie van de internetzeepbel in 2000, de gebeurtenissen van 9/11 en een grondstoffensector die achterbleef, stonden aan de wieg van deze enorme stijging van goud en zilver. Iedere bubbel begint met een legitieme bewijsvoering voor een forse stijging, maar schiet dan door vanwege emotie.

George Soros is van mening dat de goudmarkt de grootste bubbel van dit moment is, maar aangezien de succesvolle belegger altijd in bubbels belegt, heeft hij afgelopen kwartaal zijn belang in goud nog verder uitgebreid. De truc is volgens Soros om op tijd weer de positie in een bubbel te sluiten.

Jim Rogers is van mening dat je in commodities zoals goud moet zitten omdat als de economie aantrekt, de commodities je rijk maken. Als de economie niet aantrekt, dan wordt er meer geld gedrukt en zullen door de inflatie commodities ook stijgen. Zie http://www.goud-beleggen.com/2011/01/jim-rogers-goud-gaat-stijgen-linksom-of.html

Warren Buffett, het Orakel van Omaha, investeert liever in een vermogenscategorie die productief is en niet afhankelijk is van het potentieel om in prijs te stijgen. Buffet zei dat de gehele goudproductie, die wordt geschat op $ 7000 miljard dollar, zou kunnen worden opgeslagen in een ruimte van 67 kubieke meter. Mensen beleggen in goud omdat zij hopen dat iemand anders in de toekomst er meer voor zal betalen.

The Economist toonde vorige jaar een grafiek van de goudprijs over de afgelopen 200 jaar. Gecorrigeerd voor inflatie lijkt er nog geen sprake te zijn van bubbelvorming, al is de prijs van goud natuurlijk sinds vorig jaar wel verder opgelopen. De afgelopen maanden is juist weer sprake van een consolidatie rond het recordniveau. Zoveel mensen, zoveel meningen.

Je moet altijd voorzichtig blijven met de meningen van anderen, omdat iedereen wel een belang heeft omdat ze bijvoorbeeld goud hebben gekocht en later willen verkopen of nog willen kopen tegen lagere koersen.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column.

Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

4 opmerkingen:

 1. Rond de Middellandse Zee lopen de vrouwen met gouden armbanden...het is hun 'bank', net als Kaddafi ineens heel heel veel goud opgeslagen blijkt te hebben. Infuushangende Banken lijken steeds minder te vertrouwen met hun idiote bonussystemen van ook onze belastingcenten...al het fiat geld wat in waarde alleen maar zal verminderen omdat er steeds meer van bij verzonnen wordt. Overheden hebben liever niet dat je goud 'spaart' omdat ze bang zijn belastingen mis te lopen, maar inzage in wat we zelf aan goud hebben in Nederland, krijgen wij als burgers niet. De rentes stijgen inderdaad, maar ook de rente op de schulden wereldwijd daardoor en aangezien Nederland als uitzonderingsland met zijn hypotheekaftrek/banken steeds zwakker zal worden en mogelijk in de toekomst daardoor gemeden door andere landen om te investeren...en de politiek schijnheilig nooit zelfmoord wil plegen deze drastisch te wijzigen, plus een euro die ik geen lang leven meer toedicht omdat de Grieken liever op hun 50e aan de ouzo willen blijven lurken en een zwart geld systeem hebben wat ze echt niet zomaar op zullen geven.. het (mijn) ABP daardoor ook zijn geld kwijt is...en Ierland zijn schulden aan het afwaarderen is...we nu 50 miljard kwijt zijn in het noodfonds om Europese 'banken' overeind te houden........en zo kan ik nog wel even doorgaan...

  hou ik het maar liever bij goud....als spaarpotje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. goud is nog ver ondergewaardeerd en de echte crisi moet nog komen. Tot nu toe is er alleen geld ingepompt in een zinkend schip. De echte crisis zal komen en kei hard zullen alle landen in de wereld dit voelen. Waarschijnlijk beginnende met Japan....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het gepraat over wel of niet bubbels is niet erg waardevol omdat men er van uitgaat dat goud een commodity is. Dat is het niet, papiergeld is de commodity en goud is het echte geld. Als je goud vergelijk met echte tastbare commodities = verbruiksgoederen en of grondstoffen dan zie je dat bijna alle grondstoffen in fiatgeldprijs omhoog gaan. Volgens Bernanke komt dat van allerlei rampen volgens anderen door de onbeheerste gelddrukkerij.
  De moderne berekening van de inflatie heeft niets meer te maken met wat een consument aan geld besteed als het moeilijker wordt. Belangrijke uitgavenposten in het grootste deel van de wereld is wat men aan voedsel en energie uitgeeft. De moderne inflatie cijfers nemen dit soort zaken niet meer volledig mee. Omdat de huizenprijzen bijna wereldwijd dalen hoeft er volgens de berekening minder huur en hypotheek rente betaald te worden dus hierdoor ontstaat deflatie volgens de moderne berekening. De werkelijkheid is dat u ervaart dat u meer betaald aan woonkosten (rente, huur, verlies huizenprijs) en meer aan voedsel, energie en zorg dan mag u er van uitgaan dat er een inflatie van meer dan 1% is zo simpel is het.
  De Chinezen moeten volgens de westerse wereld hun Yuan in waarde verhogen dus zullen de Chinezen dat ook gaan doen. Het gevolg is dan dat veel consumptie goederen sterk in prijs zullen stijgen. Gevolg: een inflatie explosie en het snel verminderen in waarde van het fiat geld. De US dollar en Euro bubbel is nog maar net begonnen dus je zult er over een jaar veel meer van nodig hebben om iets tastbaars voor te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het verhaal nog eens gelezen omdat je jezelf afvraagt wie er nu eigenlijk gek is.
  Even de argumenten die aangehaald worden:
  1. Extreme winst: Er is tot nu toe een grote winst geweest ten opzichte van het fiat geld. De vraag is of goud niet sterk ondergewaardeerd (het fiat niet sterk overgewaardeerd) was aan het begin van deze eeuw.
  Maar laten we maar aannemen dat dit argument overeind blijft.
  2. Het grote publiek doet mee: Dit geldt misschien voor China en India maar zeker niet voor West Europa. Je ziet het ook aan het aantal reacties op deze site. Ook bij beleggingsfondsen en pensioenfondsen nemen edelmetalen maar een heel kleine plaats ten opzichte van luchtkastelen zoals Apple, Google, etc.
  3. Iedereen verdient er geld aan: Ik vraag mij af wie er allemaal geld verdient hebben met de goudbubbel, ik denk de werknemers van de goudmijnen het meeste. De rest alleen als ze het al verkocht hebben. Nu schijnt er veel papiergoud (GLD) verkocht te zijn in maart terwijl de prijs overeind is gebleven. Dit geeft aan dat de bel nog lang niet gaat barsten lijk mij. Ik denk dat de dollar en de Euro eerder gaan barsten.
  4.Iedereen neemt deel: Dit is voor west Europa zeker niet het geval. In begin jaren 80 was dat veel heviger. Ik denk dat dit nog gaat komen. Dus de toekomst voor de goudhandelaren ziet er volgens mij erg goed uit.
  5. Deze keer anders syndroom: Deze keer gaat het fiat geld kapot dus zo lang dat niet gebeurd is, blijft goud stijgen. Dit is niet nieuw het is met alle papiergeld gebeurd dat ooit bestaan heeft.

  Als Soros koopt dan kun je er van op aan dat hij nog met een significante stijging in waarde rekent hetgeen een extra argument is voor een verder stijgende goudprijs. Dat het uiteindelijk een bel wordt dat is zeker maar volgens mij nu nog niet.

  Volgens mij verkeren de AEX en S&P meer in een bel dan edelmetalen.

  BeantwoordenVerwijderen