maandag 6 juni 2011

Goud een zeepbel? Dalend gebruik en toenemende speculatie

Als je de vraag naar goud bekijkt, zoals deze wordt gepresenteerd door de World Gold Council, dan is er een duidelijke daling in het gebruik van gouden sieraden nu de prijs van goud is gestegen. De gestage daling in gebruik bij juwelen kent een omgekeerde relatie met de prijs van goud. In de onderstaande grafiek is de vraag vergeleken met de prijs per ounce.


Beleggingen in goud worden in de grafiek aangeduid als ‘Total Non-Jewelry Investment’ aangezien in grote delen van de wereld sieraden met een hoog karaat worden verkocht als belegging. Zuiver goud is 24 kaart. Als zuiver metaal is goud vrijwel onbruikbaar omdat het erg zacht is.

Het is opvallend dat de vraag naar gouden sieraden in het Midden-Oosten fors is gedaald, aangezien het daar een traditionele investering is. De enige plaatsen waar goud min of meer constant is gegroeid, is India en China. Als je kijkt naar de grafiek, dan zien we dat deze landen een steeds groter deel uitmaken van de verkoop van gouden sieraden en uiteindelijk de rest van de wereld in het eerste kwartaal van 2011 hebben overtroffen.


De beste verklaring waarom Indiërs en Chinezen blijven beleggen in gouden sieraden lijkt te zijn dat ze zich proberen in te dekken tegen inflatie. Zoals u kunt zien in de tabel, is er in India een duidelijk inflatoire trend.

De gegevens uit China tonen iets meer inflatie dan in de Verenigde Staten, maar niet in die mate dat het de snel toenemende vraag naar goud zou verklaren.

De meeste deskundigen menen dat de Chinese regering een te lage inflatie rapporteert en de aankopen van goudsieraden zou dit bevestigen. Overigens zijn bij de inflatiecijfers van de VS en Nederland natuurlijk ook de nodige vraagtekens te plaatsen, maar dat terzijde.

Vergelijkende jaarlijkse inflatie

2007 2008 2009 2010

China 4.8% 5.9% -0.7% 5.0%

India 6.4% 8.3% 10.9% 11.7%

United States 2.9% 3.8% -0.3% 1.4%

Bron: CIA World Factbook

Wanneer we de Indische en Chinese sieraadaankopen overhevelen naar de beleggingen, zorgt dat er voor dat de grafiek nog schever trekt richting beleggingen, wat op speculatie duidt, wanneer zoveel beleggers anticiperen op verdere stijging van de goudprijs of zich willen indekken tegen inflatie.


Het verslag van de World Gold Council in 2002 meldde dat de verandering van de regering (van Clinton naar Bush) de interesse in goud aanwakkerde vanwege de verwachting dat Bush de dollar zou laten verzwakken. Het lijkt erop dat deze inspanningen zijn geslaagd in ofwel het verlagen van de waarde van de dollar of het versnellen van de inflatie in landen die ondergewaardeerd valuta's handhaven.

Een wellicht onbedoeld gevolg is dat goud een klassieke luchtbel heeft gevormd: de vraag wordt gedreven door beleggers en speculanten en het gebruik daalt vanwege de te hoge prijs. Het resultaat is dat het wordt ‘gehamsterd’.

Als de inspanningen van China slagen om de economie te vertragen en de inflatie te verminderen, dan zullen we een daling van de totale Chinese vraag naar goud tegemoet kunnen zien.

Zonder inflatie zal de vraag naar goud dalen en dus zal de goudprijs dalen. Hoe ver, zal afhangen van de vraag hoe hard geprobeerd wordt de inflatie te beteugelen. Er is echter een duidelijke noodzaak hiertoe vanwege de huizenmarkt, waarbij de rente niet te ver mag gaan oplopen door de stijgende inflatie.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan deze column.

Drs. Harm van Wijk

BeursBulletin.nl

3 opmerkingen:

 1. zolang de sjoemel met euro en dollar duurt , gaat goud alleen maar duurder worden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zoals Kroondijk al aangeeft zal goud in trek blijven zolang de Euro en de UD dollar nog bestaan, zeg nog een jaar of drie of misschien zelfs meer. In Nederland wordt er weinig over gepraat omdat generaal daar de burger aan het staats of bank infuus ligt en dus niets over heeft om te besparen. Je hoeft niet veel financiële kennis te hebben om te zien dat een bankrekening of een aandelenrekening die noch rente, divident of waardevermeerdering oplevert dekking biedt voor inflatie. Het is verder maar zeer de vraag wat er nog van ons banksysteem over is over 5 jaren en vergeet de zogenaamde staatsgarantie van 100.000 x nul maar. Goud is één van de weinige tastbare producten buiten een veel te duur huis die meer kans hebben om de aanwezige en nog komende inflatie en devaluatie golf te overleven. Het is niet eenvoudig om een tanker met olie achter in je tuin te parkeren. Zeker in Nederland zal dat de buren en daarna de ambtenarij in totale extase brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom wordt goud toch altijd behandelt als een aandeel?
  Goud is een grondstof en zelfs dat valt te betwijfelen aangezien het niet verbruikt wordt.
  De dollar zwakte verklaart de stijging van goud in dollars maar niet in euro's.
  Het is zo simpel om te zeggen 'beleggers verwachten een dollar zwakte' terwijl maar 1% in goud belegt en dat zijn bijna geen institutionele beleggers... dus wie verwacht dat?

  Eén ding is zeker, de vraag is gestegen en het geld minder waard geworden. In een pure vraag-aanbod markt die altijd is en zal draaien om speculatie lijkt het me relevanter om te kijken naar wat de hoge goudprijs ons verteld i.p.v. mooie analyses te maken die in de pratijk toch niet werken.

  BeantwoordenVerwijderen